Beautynieuws

Tips voor het stoppen met roken

By  | 

De jaarwisseling komt er weer aan en dat betekent dé tijd voor het maken van goede voornemens voor het komende jaar. Ik ben zelf 1,5 jaar geleden (dus niet met oud & nieuw, maar in juni) gestopt met roken. Nu denk je misschien, wat heeft dit nu met beauty te maken, maar roken heeft natuurlijk ook effect op je huid en lichaam. Door middel van dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen en aan de hand daarvan geef ik tips waar jij misschien ook wat aan hebt als je wilt stoppen met roken.

tips-stoppen-met-roken

Stop voor jezelf
Stop omdat je zelf graag wilt stoppen met roken en niet alleen omdat iemand anders dat graag wil. Ik ben jaren geleden voor mijn partner gestopt en op dat moment stond ik er zelf nog niet voldoende achter, ik was er niet klaar voor. Gevolg is dat ik, nadat de relatie uit was, net zo hard weer ben begonnen. Ik vind het daarom belangrijk om goed voor jezelf te bedenken waarom je begonnen bent met roken en waarom je wilt stoppen. Als je er zelf volledig achter staat heb je een grotere kans dat het ook echt lukt!

Zoek steun bij mensen om je heen
Als je in je eentje stopt, en je hebt niemand om je heen die door hetzelfde proces heen gaat, dan is de verleiding vaak ook groter om weer te beginnen. Ik ben zelf tegelijk met drie andere collega’s gestopt en het heeft me enorm gesteund dat ik mijn verhaal met mensen kon delen die door hetzelfde proces gingen. Het hoeft dus niet noodzakelijk je partner te zijn, maar het kunnen ook andere mensen in je omgeving zijn.

Het juiste tijdstip is er niet
Veel mensen (waaronder ik vroeger ook) zeggen, ik moet het juiste moment vinden om te stoppen met roken. Nu is het natuurlijk wel zo dat je er helemaal achter moet staan voordat je daadwerkelijk gaat stoppen, maar er kan altijd een reden zijn waarom je weer begint. Niet lang nadat ik gestopt ben met roken is mijn oma overleden en ik ben toen echt wel in de verleiding geweest om weer te gaan roken. Maar ook daar moet je doorheen komen. Er kunnen altijd aanleidingen zijn waarom je weer begint. Ik vind het ook niet noodzakelijk om exact met de jaarwisseling te stoppen, wanneer jij er klaar voor bent stop je. Anders legt dit weer zo’n grote druk op je.

Let op je voeding
Het is een algemeen bekend gegeven dat je stofwisseling verandert als je stopt met roken. Dit was dan ook waar ik het meest ‘bang’ voor was, om daardoor kilo’s aan te komen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je op je voeding let en bijvoorbeeld meer vezels eet. Ik had juist het idee ‘ik ben toch al zo gezond bezig’, dus dan maar helemaal gezond, dus ik ben meteen ook nog gezonder gaan eten en haal bijvoorbeeld vaker vers fruit en verse groenten van de markt. Doordat ik gezonder ging eten en ook vaker ging sporten omdat ik een betere conditie had, ben ik uiteindelijk niet in gewicht aangekomen maar juist afgevallen!

gezond eten
Healthy food

Bedenk of je hulpmiddelen nodig hebt
Ik heb persoonlijk geen hulpmiddelen nodig gehad bij het stoppen met roken en het op ‘eigen’ kracht gedaan. Ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige mensen ondersteunend kan zijn voor het ‘afkickproces’. Je lichaam is zo gewend dat het bepaalde stoffen binnenkrijgt en je bent zelf ook zo gewend aan de handeling van het roken. Hiervoor heb je tegenwoordig bijvoorbeeld de elektrische sigaret, die een stuk gezonder zijn en waarmee je goed kunt afbouwen.

e-sigaret-starterskit-300x300
Voorbeeld van een elektronische sigaret

Ik heb in begin nog wel nicotinekauwgoms geprobeerd, maar hier zit een veel hoger gehalte aan nicotine in dan in één sigaret, waardoor ik heel misselijk werd. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de pleisters, medicijnen, acupunctuur en er zijn ook coaches die je kunnen ondersteunen tijdens het proces.

Probeer sterk te zijn!
Nu klinkt het misschien net alsof het niet eens zo heel moeilijk is om te stoppen met roken. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ook echt wel zwakker momenten heb gehad. Ik ben net voor de zomerperiode gestopt en dan komen de leuke buitenfeestjes eraan. En het heeft echt wel eens door mijn hoofd gespookt: ‘zal ik iemand om een sigaretje vragen’, maar op deze momenten moet je echt sterk zijn en nee zeggen tegen jezelf! Als je daar doorheen komt kun je de rest ook aan! Je hebt er uiteindelijk alleen jezelf mee.

De voordelen
Het is natuurlijk bekend dat stoppen met roken beter is voor je gezondheid en dat het je geld scheelt, maar daarnaast zijn er nog zoveel meer voordelen:

  • Je krijgt een betere conditie, dit merkte ik al na één week gestopt te zijn!
  • Je krijgt een mooiere huid, mijn huid is veel minder ‘grauw’ geworden.
  • Je hoeft niet in de kou buiten te staan, al probeer ik tijdens het werk tussendoor wel een luchtje te scheppen en even achter mijn pc weg te gaan.
  • Het zorgt voor rust in je hoofd, je hoeft er niets steeds aan te denken dat je sigaretten moet halen of dat je zin hebt in een sigaret. Dit is al helemaal fijn als je op vakantie gaat en een lange reis hebt!
  • Je kleren stinken niet meer, ik had zelf niet eens door dat mijn kleren zo naar rook stonken! Als ik nu ergens ben geweest waar wordt, hang ik mijn kleren uit en spray ze in met een verfrisser of ik stop ze meteen in de was.
  • Je kunt je niet meer ‘verschuilen’ achter je sigaret. Ik merk dat ik een stuk ‘opener’ ben geworden sinds ik niet meer rook.
  • Het scheelt je tijd! Ik rookte ’s ochtends bijvoorbeeld altijd een sigaret en die tijd heb ik nu over dus kan ik weer iets langer in bed blijven liggen.
  • Je proeft meer van je eten. Mijn smaak is zelfs een beetje veranderd en ik proef veel meer van wat ik eet, ook de gezonde dingen!

Ik ben nu 1,5 jaar verder en kan echt zeggen dat ik er helemaal vanaf ben! Ik heb nooit meer zin in een sigaret in en vind het zelfs stinken als er iemand voorbij komt die rookt of net gerookt heeft. Ik durf ook gerust te beweren dat ik nooit meer ga beginnen met roken en kan het iedereen aanraden om te stoppen! En mocht je verder nog vragen hebben over mijn ervaringen, stel ze gerust in een reactie of via het contactformulier! En hier mag je natuurlijk ook je eigen ervaringen delen.

Bron headerafbeelding

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 81 = 87