Kleding

Men’s underwear: de geschiedenis

By  | 

Door de jaren heen zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van vrouwenlingerie. Van de hoge onderbroekjes tot strings, boxershorts en hipsters. Maar wist je dat er ook veel is veranderd op het gebied van herenondergoed? Wij geven een overzicht van de ontwikkelingen en de laatste trends.

image007

Van lendendoek tot braies
De eerste onderbroek die ooit werd gedragen door de mensheid is waarschijnlijk de lendendoek, een om de heupen geslagen linnen doek. In de middeleeuwen en renaissance werd deze lendendoek vervangen door de braies, een broek met openingen bij de benen en met extra veel stof rond de heupen. Uiteindelijk werd de braies steeds korter tot deze vervangen is door de onderbroek van katoen, zijde of linnen. Alleen de welgestelden konden zich ondergoed veroorloven, het was onbetaalbaar voor de middenklasse.

Een booming industrie
In de tweede helft van de 18e eeuw zorgde de uitvinding van de spinmachines en weefgetouwen ervoor dat katoenen stoffen makkelijker verkrijgbaar en goedkoper waren. Vanaf het begin van de 20e eeuw was de massaproductie van ondergoed booming en bedrijven werden door de concurrentie gedwongen om met innovatief ondergoed te komen. Zo werd in de 1935 door Coopers Inc de eerste ‘korte boxershort’ verkocht onder de naam ‘jockey’. Deze werden zo populair dat er binnen de eerste drie maanden 30.000 stuks verkocht zijn.

Onderbroeken met een print
In de jaren ’50 kwamen diverse fabrikanten met gekleurde onderbroeken met een print op de markt, gemaakt van nieuwe materialen zoals nylon en spandex. Vanaf die tijd werd het ondergoed een fashion statement. In de jaren ’70 werd dat nog eens extra benadrukt door Calvin Klein met de naakte modellen met sexy boxershorts in de reclamecampagne. Ook de wijde boxershorts zijn nog een tijdje populair geweest en in de jaren ’90 werden de boxershorts weer wat langer en strakker.

thumbs_calvin-klein-underwear-03
Voorbeeld van een Calvin Klein reclame (bron: designscene)

Tegenwoordig zijn boxershorts en onderbroeken in verschillende modellen en kleuren verkrijgbaar. Eigenlijk kan en mag bijna alles, alleen de wijdere boxershorts zijn een no-go. Er worden ook steeds nieuwe materialen ontwikkeld om het draagcomfort van de boxershorts en onderbroeken te verbeteren.

Ondershirts
Maar herenondergoed bestaat natuurlijk niet alleen uit onderbroeken en boxershorts, maar ook de ondershirts. Wij vrouwen vinden het natuurlijk helemaal niet erg om een man in zijn hemd te zien. Maar vroeger was dat heel anders en was het zelfs onfatsoenlijk als een man zijn hemd liet zien. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het de Amerikaanse soldaten die hun onderhemd (t-shirt) zo vaak toonden dat het promoveerde tot bovenkleding. En tegenwoordig staan veel mannen ook nog steeds graag in hun hemd, het wordt zelfs als volwaardig kledingstuk gezien.

Van hemd tot t-shirt
Ook op het gebied van ondershirts zijn ondertussen al vele modellen ontwikkeld. Het zogeheten Wifebeater hemd bijvoorbeeld, een tanktop zonder mouwen wat eigenlijk een hele tijd als enige soort hemd werd gezien.

T Shirt
De Wifebeater

Later, en nu nog steeds, worden vaak t-shirts gedragen waarvan de (doorgaans lelijke) boordjes en randjes zichtbaar zijn. En daarom heeft het merk Passeggio het stijlvolle én comfortabele Noshirt ontwikkeld.

Noshirt by Passeggio
Eén van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van herenonderkleding is het zogeheten Noshirt van Passeggio. De naam zegt het eigenlijk al, het is een onzichtbaar onderhemd onder een blouse of trui.

Het Noshirt is niet alleen onzichtbaar, maar kleedt ook slank af en is gemaakt van hele comfortabele materialen. De achterzijde is bovendien verlengd zodat mannen niet meteen een blote rug hebben wanneer ze bukken. Overal is aan gedacht en er is zelfs een extra dunne en lichte versie verkrijgbaar: Noshirt Lite. Er is keuze uit een ‘gewone’ V-hals en de moderne, extra diepe V-hals zodat mannen wat meer knoopjes van hun blouse los kunnen laten. De shirts zijn te bestellen in de kleuren zwart, wit en de speciale invisible kaki kleur.

noshirt_deepv_wit_stnd_1
Passeggio Noshirt Deep V

noshirt_RegularV_invisible_stnd
Passeggio Noshirt Regular V

Noshorts
Naast de Noshirts zijn er nu ook Noshorts ontwikkeld; stijlvolle en comfortabele boxershorts waarvan de pijpen niet omhoog kruipen, gemaakt van exclusieve kwaliteit katoen.

noshort_wit_1_stnd_2
Passeggio Noshort

Wat ons betreft zorgt Passeggio met de Noshirts en Noshorts voor een revolutie op het gebied van herenonderkleding. Zo kunnen de mannen nog eens extra goed voor de dag komen, en het is nog comfortabel ook!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 28 = 38