Make-up

Hoelang is make-up houdbaar?

By  | 

Een collega vroeg mij laatst of ik weet hoelang make-up houdbaar is. Nu weet ik toevallig hoe je dit kunt weten, maar ik kan me voorstellen dat je dat nog niet weet of nog niet is opgevallen. Dus daarom in dit artikel het antwoord!

Het houdbaarheidssymbool
Op ieder make-up of verzorgingsproduct hoort een zogenaamd houdbaarheidssymbool te staan. Dit ziet er zo uit:

houdbaarheidssymbool make-up

Het is een geopend potje waarin ’12m’ staat voor het aantal maanden dat het product minimaal houdbaar is na opening en in optimale kwaliteit kan worden gebruikt. In dit geval dus 12 maanden. Het cijfer kan verschillen en kan ook naast het potje worden geplaatst.

Op welke producten staat het symbool?
Het houdbaarheidssymbool staat op de verpakking of het etiket van producten die ongeopend langer dan 30 maanden houdbaar zijn zoals oogschaduw, mascara, zonnebrand en nagellak.

Op welke producten staat het symbool niet?
Wanneer producten ongeopend korter houdbaar zijn, dan staat er aangegeven ‘bij voorkeur te gebruiken voor’. Verder staat het symbool niet op producten die je eenmalig gebruikt of die dankzij hun samenstelling niet bederven. Het staat bovendien niet op producten die op basis van alcohol zijn samengesteld, zoals parfums.

Houdbaarheidstips
De houdbaarheid van de producten heeft er vooral mee te maken hoe je zelf met de producten omgaat. Laat de potjes niet open staan na gebruik, maar sluit ze altijd goed af. Bewaar ze niet in de zon en zorg er bij crèmes voor dat je handen altijd goed gewassen zijn voordat je het gebruikt. Je kunt ook voor de zekerheid een wattenstaafje of spateltje gebruiken.

Ga dus goed met je producten om en ze zullen misschien wel langer houdbaar zijn dan wat aangegeven is met het houdbaarheidssymbool. En anders is het tijd om nieuwe producten aan te schaffen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *