Verzorging

Arganolie: het Marokkaanse goud

By  | 

Ik hoor en zie het steeds vaker om me heen: arganolie. Het wordt verwerkt in veel huid- en haarverzorgingsproducten en het is ook in pure vorm verkrijgbaar. Maar wat is arganolie eigenlijk en waar is het precies goed voor? In dit artikel lees je er alles over en ik heb het zelf getest!

Wat is arganolie?
Arganolie wordt gewonnen uit de zaden in de noten van de arganboom. Een boom die alleen in het zuidwesten van Marokko, tussen Agadir en Essaouira (Mogador), voorkomt. Dit zorgt ervoor dat arganolie een heel schaars product is, en daarom ook het vloeibare goud van Marokko wordt genoemd. Het kost 30 kilo noten en tot 20 uur arbeid om één liter pure arganolie te persen, wat traditioneel met de hand wordt gedaan door de plaatselijke Berber vrouwen.

20140822_185025
De noten van de arganboom

De eigenschappen van arganolie
Pure arganolie bestaat uit 80% vetzuren en bevat van nature hoge concentraties vitamine E, antioxidanten en omega 6. Het bevat daarnaast actieve bestanddelen, triterpenoïden saponinen, die onder meer helpen de effecten van littekens te verminderen en om voedingsstoffen te verminderen. Arganolie heeft talloze goede eigenschappen, waaronder:

  • Anti-bacteriële eigenschappen.
  • Ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Het tegenhouden van vuil.
  • Het voeden en herstellen van de zonverbrande huid.
  • Het vervagen van acne-vlekken.
  • Het verlichten van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
  • Het kalmeren van spieren en gewrichten.
  • Het bestrijden van vroegtijdige veroudering.
  • Het voeden en hydrateren van het haar.

En dat zijn nog niet eens alle eigenschappen. Arganolie wordt hierdoor ook wel een cosmetisch wondermiddel genoemd.

Hoe breng je arganolie aan?
Het is vooral belangrijk om niet te veel olie tegelijk aan te brengen. Op je gezicht hoef je slechts één of twee druppels aan te brengen en zachtjes in te masseren. Ook in je haar heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig. Als je last hebt van een droge hoofdhuid masseer je de olie tot in de wortels en was je de arganolie vervolgens uit met een milde shampoo. Voor een intensievere behandeling kun je de olie ’s nachts laten inwerken en ’s ochtends uitwassen.

Review 100% arganolie Mogad’or Cosmetics
Arganolie wordt in verschillende vormen verkocht, maar bestaat niet altijd uit 100% pure arganolie. Ik wilde de pure arganolie testen, die verkrijgbaar is bij Mogad’or Cosmetics. Je kunt dit kopen in een een flesje van 100 ml (€24,95), en je krijgt er gratis een reisflesje met 15 ml bij.

20140822_184720

De olie heeft een hele zachte, nootachtige geur. Toen ik het op mijn handen smeerde merkte ik direct dat het heel snel en gemakkelijk absorbeert en in de huid trekt, wat je op onderstaandefoto’s kunt zien.

20140822_184915

Het lijkt mij ideale olie om aan te brengen bij een eventuele verbranding door de zon of juist in de winter wanneer ik wat vaker last heb van een drogere huid. Het zorgt er ook echt voor dat mijn haren heerlijk zacht worden. Maar het is echt belangrijk om niet te veel olie te gebruiken anders wordt het al snel te vettig.

Ik snap in ieder geval waarom arganolie het vloeibare goud van Marokko genoemd wordt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *