Verzorging

De oorzaken van gistpuistjes

By  | 

Het is bijzonder vervelend wanneer je te maken hebt met puistjes, zeker als het hierbij gaat om een grote uitbraak. Vooral in de puberteit krijgen de meeste mensen hiermee te maken, maar ook na de puberteit komen puistjes nog geregeld voor. Bij de meeste jonge volwassenen gaat dit vanzelf over, maar er zijn ook mensen die om de zoveel tijd flink last hebben van puistjes. Puistjes zijn er in allerlei soorten en maten. Vaak wordt gedacht dat puistjes altijd een vorm van acne zijn, maar dat is niet zo. Er zijn diverse varianten van puistjes, waaronder gistpuistjes. Deze soort puistjes komen vooral voor op het hoofd en in de nek. We kunnen ons voorstellen dat je hier snel van af wilt zijn. Wat zijn de oorzaken van gistpuistjes? Je leest er alles over in dit artikel.

Verstopte poriën

Net als bij andere vormen van puistjes is er ook bij gistpuistjes sprake van verstopte poriën en een ietwat geïrriteerde huid. Gistpuistjes komen voornamelijk voor op het voorhoofd, langs de haargrens, in de kaaklijn en op de achterkant van je nek. De verstopte poriën zorgen voor bultjes die kleiner zijn dan standaard acne, maar die alsnog kunnen jeuken. Ze kunnen zowel rood als kleurloos zijn. Er kan sprake zijn van een paar bultjes, maar je kunt ook helemaal onder zitten.

Astma

Alhoewel gistpuistjes bij iedereen kunnen ontstaan, is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen met allergieën en mensen met astma een grotere kans hebben op het ontwikkelen van deze puistjes. Ook mensen met keratosis pilaris hebben een vergrote kans op gistpuistjes.

De hoeveelheid gist op je huid

De meesten van ons hebben te maken met gist op de huid. Over het algemeen zorgt dit niet voor problemen, maar een teveel aan gist kan wel voor problemen zorgen. Gistpuistjes hebben hun naam te danken aan het feit dat ze veroorzaakt worden door gist, waarbij andere soorten puistjes meestal veroorzaakt worden door een bacterie. Iedereen heeft dus gist op de huid, maar het kan zijn dat je door een huidaandoening sterker op dit gist reageert. Ook als je meer van dit gist op de huid hebt, is de kans groter dat je gistpuistjes ontwikkelt. Dat is erg vervelend natuurlijk. Je kunt je huisarts pillen laten voorschrijven om overtollig gist tegen te gaan.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van gistpuistjes. Zo komen dit soort puisten vaker voor in landen waar een warm en vochtig klimaat heerst. Ook veel zweten kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze puistjes. Het dragen van kleding die afsluit vergroot de kans, net als het gebruik van vette crèmes die de huid afsluiten. Daarnaast zijn een verlaagde weerstand, diabetes en een vette huid risicofactoren. Wil je meer weten over hoe je met behulp van huidverzorging deze dermatologische problemen tegen kunt gaan? Bekijk hier meer artikelen over huidverzorging.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *