Verzorging

Handige tips voor je tanden

By  | 

Bij ons allemaal (zonder uitzondering) worden je tanden aangetast door wat je eet en drinkt. Eerder schreef ik al wel eens over het verkleuren en eventueel bleken van je tanden. Maar naast de kleur was ik wel nieuwsgierig wat eten met je tanden doet. Na wat surfen en lezen kom ik er achter dat tandplak uit bacteriën bestaat en dat dat tandplak de suikers en zetmeel uit eten omzet in zuren. En juist die zuren tasten je gebit aan.

beugel.nu
Bron: Beugel.nu

Niets meer aan te doen?
Betekent dat dan dat, zodra zuren uit suikers en zetmeel onze tanden hebben aangetast, er ook niets meer aan te doen is? Nee, gelukkig niet. Je tanden herstellen zich vanzelf, alleen duurt dat bij de een langer dan bij de ander (afhankelijk van de kwaliteit van je speeksel). Om te zorgen dat je gebit de kans krijgt om te herstellen moet je niet te vaak per dag een eetmoment hebben.

Waarin dan?
We snappen allemaal dat vooral ik koek, snoep en frisdranken vele suikers zitten. Maar ook natuurlijke suikers, zoals in fruit, of het zetmeel uit aardappels, pasta’s of brood kunnen schadelijk zijn wanneer je hier heel veel van eet. De kans op gaatjes is dan groter.

Maar ook dranken hebben invloed op je tanden. In yoghurtdranken sapjes en wijntjes zitten suiker, maar daarnaast ook zuren. En die zuren zijn nog schadelijker, die kunnen namelijk tanderosie veroorzaken en dat is nog lastiger te herstellen dan de schade aan suikers.

plus google com

Tips voor je tanden:

  • Neem niet te veel eetmomenten op 1 dag (liever niet vaker dan 7 momenten incl. tussendoortjes).
  • Eet maximaal 2 stuks (zuur) fruit per dag.
  • Drink water, koffie of (gewone) thee zonder suiker, dit is niet schadelijk.
  • Als je flink moet kauwen op eten, of dus kauwgom activeer je speeksel, wat de beschadiging kan herstellen. (kies natuurlijk wel voor suikervrije varianten)

En poetsen?
Natuurlijk is het ook belangrijk om te poetsen. Poets niet binnen 1 uur na het eten of drinken van producten met zuren, anders poets je het tandglazuur makkelijk weg. (dit telt ook na bijvoorbeeld overgeven).

Poets verder 2 keer per dag en zorg ook voor het flossen van tanden (met die borstel kom je daar namelijk nooit tussen).

Ik ben zelf wel fan van Aquafresh Original Complete Care Ik vind ‘m lekker smaken en het voelt fris. Daarnaast belooft het ook nog eens vlekken te verwijderen + tandglazuur te versterken + te beschermen tegen gaatjes en werkt het (bij regelmatig gebruik) antibacterieel, tegen tandplak en voor gezond tandvlees. Maar dat moet de toekomst uitwijzen natuurlijk…
IMG_2607

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 61 = 70