Verzorging

Heerlijk ontspannen met hammam

By  | 

Je hebt het woord hammam misschien wel vaker horen vallen, maar wat is het nu precies? Wij geven een uitgebreide uitleg, inclusief handige tips!

Wat is hammam?
Van oorsprong is de hammam een Oosters badhuis waar mensen samenkomen voor religieuze reiniging, lichaamsverzorging en ontspanning. De naam ‘hammam’ komt van het woord ‘hamma’, wat ‘heetwaterbron’ betekent. De hammam heeft een sterke sociale functie en het badhuis staat oorspronkelijk vaak naast de moskee. Als je in Marokko of Turkije op vakantie bent zijn er diverse plekken waar je terecht kunt voor de traditionele hammam ervaring, maar ook in Nederland zijn er steeds meer plekken waar je terecht kunt voor een behandeling.

hammam turkije
Een voorbeeld van een hammam in Turkije (Nationalparksofturkey.com)

Waaruit bestaat een hammam behandeling?
Een officiële hammam behandeling bestaat uit uit een aantal onderdelen. Je gaat eerst douchen en vervolgens overgiet je jezelf met een emmer gevuld met heet water. Je smeert je in met speciale zachte zeep en daarna ga je in de stoomcabine zitten. Door de combinatie van de zeep en de stoom wordt je huid helemaal week. Daarna volgt het scrubben, wat je zelf kunt doen of laten doen.

hamam scrub
Het scrubben (mysacredbeauty.wordpress.com)

Daarna ga je nog een keer douchen om de dode huidcellen van je lichaam te spoelen en je spoelt je af met heet water. Daarna ga je jezelf insmeren met modder, wat je enige tijd laat inwerken wat weer gevolgd wordt door douchen en afspoelen met heet water. Het is nu tijd voor de massage, waarbij je wordt ingesmeerd met speciale olie. Je haar wordt ook gewassen en je gaat nog een keer genieten van een douche en het hete water. Nu ben je helemaal klaar en kun je uitrusten met een kopje kruidenthee!

De producten die gebruikt worden bij de hammam
Zoals je hierboven in de uitleg kon zien, worden er verschillende producten gebruikt voor de hammam behandeling. Allereerst de zeep die gebruikt wordt voor het insmeren voordat je in de stoomcabine gaat. Hiervoor wordt vaak zeep gebruikt welke gemaakt is van olijfolie:

olijfolie zeep
Haci Sakir Olijfolie zeep

Voor het inwassen van de zeep wordt vaak gebruik gemaakt van een speciale Turkse gebreide washandschoen, ‘Kobiaki’ genoemd. Voor het scrubben kunnen alle soorten scrubzout gebruikt worden. Hiervoor zijn ook speciale scrubhandschoenen van zijde verkrijgbaar onder de naam ‘Kese’. Een belangrijk onderdeel van de hammam behandeling is de Pestemal oftewel de traditionele hammamdoek. Deze katoenen doek wordt aan de begin van de behandeling gegeven. De man slaat deze om zijn middel en de vrouwen kunnen zich er helemaal mee inwikkelen. Het is een zeer lichte, zachte doek die ook als strandlaken, massagedeken en babydoek gebruikt kan worden. Ze zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

voorbeeld hamamdoek
Voorbeeld van een Pestemal hammamdoek Sultan

Voor meer hamamdoeken en andere hammam producten kun je terecht bij Allesvoordesauna.nl. Zo kun je ook thuis je eigen hammam behandeling creëren!

Hammam tips
En tot slot nog een aantal handige hammam tips:

  • Zorg ervoor dat je minimaal 5 tot 10 minuten in de stoomcabine bent geweest zodat de poriën goed open gaan staan en de oude en dode huidcellen goed losgeweekt kunnen worden.
  • Ga niet direct na de hammam behandeling in de zon liggen. Het opperste laagje van de huid wordt namelijk weg gescrubd en daardoor is de huid zeer kwetsbaar en kan deze beschadigen door de zon.
  • Een hammam behandeling is het meest prettig wanneer u zich helemaal kunt ontspannen.

Heb jij zelf ervaring met een hammam behandeling en wat vond je ervan? Laat het achter in een reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 + = 31