Verzorging

Vitamines: feiten en fabels

By  | 

Ons lichaam heeft vitamines nodig, maar schijnbaar eigenwijs genoeg om het niet zelf aan te maken… Dus daar moeten we zelf extra voor zorgen. Dan ben je bij de drogist en tref je weet ik niet hoeveel potjes en soorten. Dus ja…. wat is nu waarvoor nodig en moet ik eigenlijk wel pillen slikken? Daar ben ik dus maar eens ingedoken.

De feitjes
Er bestaan 2 soorten vitamines, namelijk vetoplosbare en wateroplosbare vitamines. De vetoplosbare vitamines zitten vooral in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen. De wateroplosbare vitamines kunnen door het lichaam niet zo goed worden opgeslagen. Deze laatste soort vitamines zitten in het vocht dat in voedingsmiddelen zit en een teveel hiervan verlaat via urine je lichaam (behalve de B12 vitamine).

In totaal zijn er dertien vitamines: vier vetoplosbare vitamines en negen wateroplosbare vitamines. De vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C.

En dan?
Als wij allemaal gewoon gezond eten en gevarieerd eten hebben wij eigenlijk geen extra vitamines nodig. Wanneer je heel veel sport of extreem lijnt of bijvoorbeeld vegetarisch eet, moet je wel echt extra op je voeding letten.

In sommige gevallen is het verstandig extra vitamines te nemen. Bijvoorbeeld: ben je een roker, neem dan extra vitamine C. Heb je een donkere huid en kom je weinig buiten, neem dan extra vitamine D. En ja zo zijn er natuurlijk tal van redenen om extra vitamines te nemen. Ben jij benieuwd hoe het met je weerstand, vitaminepeil en kennis over vitamines is? Test jezelf op vitamine-info

Als je nu weet wat je tekort komt of waar je een extra boost aan mag geven kan je op dezelfde site precies zien in welke voedingsmiddelen het juiste vitaminestukje zit wat jij mist.

Ik zou zeggen… op naar gezond ouder worden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *