Verzorging

Zonnebrandcrème: feiten en fabels

By  | 

Zeker als de zon zo vroeg in het seizoen al goed schijnt, is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. Maar welke zonnebrandcrème kun jij nu het beste gebruiken? En hoe zit het nu met de houdbaarheid van zonnebrandcrème? In dit artikel geven we, in samenwerking met de experts van Kruidvat, antwoord op een paar veelgestelde vragen.

152970434 Wat is de houdbaarheid van zonnebrandcrème?
Er wordt weleens gezegd dat je zonnebrandcrème na een jaar bijvoorbeeld niet meer kunt gebruiken omdat het dan geen goede bescherming meer geeft. Maar is dat ook echt zo?

De houdbaarheid van zonnebrandcrème staat vermeld op het product, zie ook het artikel over de houdbaarheid van make-up. Het houdbaarheidssymbool ziet er als volgt uit:

houdbaarheidssymbool make-up

Dit symbool betekent bijvoorbeeld dat het product minimaal tot 12 maanden na opening houdbaar is. De daadwerkelijke houdbaarheid is afhankelijk van de manier waarop je met het product omgaat na aanschaf. Het is van belang na gebruik de verpakking goed af te sluiten en het product niet in de zon te bewaren. Hierdoor wordt de werking van SPF factor zoveel mogelijk behouden.

Hoe duurder de zonnebrandcrème, hoe beter?
De mate van bescherming wordt bepaald door de factor en niet door de prijs. Met het gebruik van zonnecosmetica helpen we de huid tegen te veel UV-straling beschermen. De meeste producten beschermen niet alleen tegen de werking van UV-B-straling (verbranding) maar ook tegen
UV-A-straling (veroudering). Op langere termijn kan hiermee huidkanker door negatieve impact van de zon worden voorkomen. Hoeveel bescherming een anti-zonnebrandproduct tegen UV-B en daarmee tegen zonnebrand biedt, wordt aangegeven met een SPF, de Sun Protection Factor
(beschermingsfactor). Dit maatsysteem is vastgesteld volgens de Europese richtlijnen en wordt in alle Europese landen toegepast. Of het product UV-A-bescherming biedt, is ook te lezen op het etiket. Indien er een UV-A logo op het etiket vermeld staat, biedt het product minstens 1/3 van de UV-B-beschermingsfactor. Deze manier van etiketteren is voor alle merken anti-zonnebrand gelijk, ongeacht het prijsniveau.

uva uvb
Voorbeeld van UV-A en UV-B logo

Beschermt een witte zonnemelk beter dan dan een transparante zonnespray?
De mate van bescherming wordt niet bepaald door de kleur, maar door de factor (zie voorgaand antwoord), als deze voor twee verschillende producten gelijk is dan is de bescherming ook gelijk.

Moet je je haar ook beschermen tegen de zon?
Net zoals je huid is het ook heel verstandig om je haar goed te beschermen tegen de zon en de UV straling. Zeker als je gekleurd haar hebt, kan deze kleur door de zon vervagen en je haar heel droog worden. Nu ga je natuurlijk geen zonnebrandcrème in je haar smeren, maar Kruidvat hiervoor een speciale Hair Protection Spray in de SOLAIT collectie opgenomen. Deze Hair Protection Spray heeft een frisse geur, vergelijkbaar met een combinatie van haarlak en zonnebrandcrème, en is gemakkelijk te verdelen over je haar met de sprayknop. De spray bevat bovendien vitamine B5, welke diep in het haar dringt en de vochtbalans reguleert.

Solait hair protection spray
Hair Protection Spray – € 3,89

Wat kan ik doen tegen zonneallergie?
Zonneallergie is heel vervelend. Dit komt vaak voor wanneer je huid een hele periode nog niet in contact is geweest met zonlicht en je hem vervolgens een hele tijd blootstelt. Je krijgt dan last van roodheid, jeuk of zelfs blaasjes, dit gaat naar gelang je vaker in de zon gaat wel weg maar op dat moment is het heel vervelend. Om zonneallergie en zonneblaasjes te helpen voorkomen heeft Kruidvat de SOS Soothing gel ontwikkeld. De aloë vera werkt verzorgend op de huid, de kamille werkt verzachtend en de toegevoegde menthol geeft een verkoelend effect. De gel voelt meteen fris aan op de huid en heeft een menthol-achtige geur.

sos soothing gel solait
SOS Soothing Gel – € 3,99

Is er speciale zonnebrandcrème voor de gevoelige huid?
Er zijn speciale zonnebrandcrèmes ontwikkeld voor de zeer gevoelige huid. Deze vind je bijvoorbeeld in de collectie van SOLAIT, de Sensitive Sunspray, verkrijgbaar in SPF factor 30 en 50. Deze zonnebrandcrème is handig op te brengen door middel van sprayen en uitsmeren. Het heeft een zachte geur, is niet vettig en trekt snel in de huid.

sunspray sensitive
Sunspray Sensitive SPF30 – € 9,99

Heb jij nog specifieke vragen over zonnebrandproducten? Laat ze achter in een reactie en wij zullen ze voor je beantwoorden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

96 − = 94