Verzorging

Last van kalknagels? Zo behandel je ze

By  | 

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels, zijn een veelvoorkomend probleem. Het is een vervelende aandoening die kan leiden tot verdikking, verkleuring en broosheid van de nagels. Maar wat zijn kalknagels precies en wat kun je doen om ze te behandelen? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat zijn kalknagels?

Kalknagels zijn een vorm van nagelschimmel. Het is een infectie die ontstaat als er schimmels of gisten onder de nagel terechtkomen. Deze schimmels voeden zich met de keratine in de nagel en veroorzaken zo de verdikking en verkleuring van de nagel. Kalknagels kunnen op alle nagels voorkomen, maar komen het meest voor op de teennagels.

Hoe herken je kalknagels?

Kalknagels zijn te herkennen aan een aantal symptomen. De nagel wordt dikker en harder, waardoor deze moeilijker te knippen is. De nagel verkleurt geel bruin of groen bruin en kan soms ook witte vlekken vertonen. Daarnaast kan de nagel broos worden en afbrokkelen. Ook kan er een vieze geur ontstaan.

Hoe ontstaan kalknagels?

Kalknagels ontstaan door een schimmelinfectie. Deze schimmels kunnen op verschillende manieren onder de nagel terechtkomen. Vaak ontstaat een schimmelinfectie door een verzwakte weerstand, bijvoorbeeld door stress of ziekte. Ook kunnen kalknagels ontstaan door het dragen van strakke schoenen of sokken die vochtig blijven. Dit zorgt voor een warme en vochtige omgeving waarin schimmels goed gedijen.

Hoe kun je kalknagels voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om kalknagels te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om goede hygiëne toe te passen. Was je voeten dagelijks en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Draag daarnaast sokken van ademende materialen en vervang deze dagelijks. Ook is het belangrijk om schoenen te dragen die goed passen en niet te strak zitten. Vermijd het dragen van schoenen met synthetische materialen, omdat deze de voet minder goed laten ademen.

Wat kun je doen om kalknagels te behandelen?

Er zijn verschillende soorten van kalknagel behandeling die je kan proberen. Hieronder worden een aantal opties besproken.

 • Antischimmelmiddelen:
  Er zijn verschillende antischimmelmiddelen verkrijgbaar die kunnen helpen bij het genezen van kalknagels. Deze middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van crèmes, gels of lakken. Ze bevatten vaak de werkzame stof terbinafine of amorolfine. Het is belangrijk om deze middelen langere tijd te gebruiken, soms wel enkele maanden, om het gewenste effect te bereiken.
 • Laserbehandeling:
  Een andere optie is een laserbehandeling. Hierbij wordt de nagel met een laser behandeld, waardoor de schimmels worden gedood. Deze behandeling is niet pijnlijk en duurt gemiddeld 30 minuten. Het resultaat is vaak pas na enkele maanden zichtbaar.
 • Huismiddeltjes:
  Er zijn verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen bij het behandelen van kalknagels. Zo kan het regelmatig weken van de voeten in een oplossing van azijn of tea tree olie helpen bij het verminderen van de schimmelinfectie.
 • Operatie:
  In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de kalknagel te behandelen. Dit gebeurt echter alleen in zeer ernstige gevallen waarbij de schimmelinfectie diep in de nagel is doorgedrongen.
 • Extra tips voor het behandelen van kalknagels:
  Houd de nagels kort en schoon
  Droog de voeten goed af na het douchen of baden
  Draag sokken

Met hulp van de bovenstaande tips kun je kalknagels zoveel mogelijk voorkomen en behandelen. Laat maar zien die mooie nagels!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *